Program i Galaxen

10:10  Bokmässan invigs av Thage G Peterson som inleder och slår med talarklubban i trappan till plan 3

 

Föreläsningar i Galaxen 

 

10:20 – 10:50  Olof Palmes okända sidor

Thage G Peterson har ett rikt förflutet inom svensk politik med bland annat fyra olika ministeruppdrag och därtill ämbetet som talman. Under närmare 20 år samarbetade han tillsammans med Olof Palme och de båda kom att stå varandra mycket nära. Föreläsaren presenterar en annan bild av Olof Palme än den vi annars känner till utifrån en unik kännedom om sin vän och kollega.


11:00 – 11:30  Överallt och ingenstans
Oskar Kroon är en före detta journalist som skolade om sig till bagare. Nu bakar han på deltid för att hinna med sin familj och att skriva. Efter bokdebuten 2018 har det kommit ytterligare fyra böcker.
Och ett Augustpris. Oskars senaste bok är en existentiell thriller för barn på väg att bli stora eller stora på väg att bli barn.

11:40 – 12:10 Hur klimatet har förändrats
En föreläsning av tidigare journalisten och reportern vid Sveriges Radio,Sven Börjesson om smältande glaciärer och snabb uppvärmning under 1900-talets första årtionden och om global avkylning och rädsla för en ny istid under 1960- och 1970-talen. En föreläsning som också berör den dramatiska klimatförändringen för drygt 4 000 år sedan.

12:20 – 12:50 Från sagoprinsessa till blodigt allvar
Solveig Olsson-Hultgren berättar om sin litterära resa från barnböcker till spänningsromanen ”Huset i skogen”. På köpet blir det även ett 100-års-jubileum! (100-års-jubileet syftar på rösträtten för kvinnor som en av författarens böcker bland mycket annat tar upp.)

13:00 – 13:20 Sagan om sagan om ringen

Peter Bryngelsson är musiker sedan 1972 och varit med i grupper som Ragnarök, Urban Turban och Jordmån. Han föreläser om sin kommande bok ”Sagan om sagan om ringen” och kryddar det hela med musikinslag.
 

13:30 – 14:00 Folkliga koraler från södra Sverige
Det var vanligt förr att man i vissa trakter, eller inom vissa familjer, vid psalmsång använde andra melodier än de som fanns i psalmboken. Ett stort urval av dessa vackra och kulturhistoriskt intressanta melodier från Sverige har nu utgivits av Magnus Gustafsson och Eleonor Andersson vid Smålands Musikarkiv. På bokmässan möts Eleonor Andersson och Mathias Boström, musikarkivets chef, i ett samtal som även bjuder på musikaliska illustrationer.

14:10 – 14:40 Den stora fredsresan mot Kalla krigets terrorbalans
När några eldsjälar kommer tillsammans kan de förändra världen. I boken ”Allt   är omöjligt” berättar Elisabeth Gerle personligt om ett fredsinitiativ för att  bryta kalla krigets terrorbalans. I vita bussar reste internationellt sammansatta grupper runt och ställde fem frågor till statschefer om fred och nedrustning där Olof Palme var först ut att tillfrågas.

14:50 – 15:20 Inställd resa till Sabarmati
Majgull Axelsson är en av landets mest lästa och omtyckta författare. Hon debuterade som romanförfattare 1994 med Långt borta från Nifelheim, och har därefter skrivit flera romaner. För sitt författarskap har hon blivibelönad med bland annat Guldpocket för säljframgångarna med Aprilhäxan, samt med Augustpriset för samma roman. Hennes författarskap är präglat av hennes förmåga att skildra de allra mest utsatta i samhället. Hon är senast aktuell med romanen ”Inställd resa till Sabarmati”.

15:30 – 16:00 Naturskildringen och samtiden
Författarna Stefan Edman och Tomas Bannerhed samtalar med Christer Petersson om sina nya böcker ”Förundran: natur som ger livslust” respektive ”En vacker dag”. Samtalet kommer att handla om naturskildringens samtiden och relation till annan litteratur. Moderator Christer Petersson kommer att nämna något om sin egen nyutkomna bok ”Allt som händer när ingenting händer”. Varmt välkomna till en stund med naturen i litteraturen!

Språk

  

   

  • Besöksadress
  • Västra Esplanaden 7
  • 352 31 Växjö
  • Postadress
  • Box 1202
  • 351 12 Växjö
  • Organisationsnummer
  • 212000-0662
  • Bankgiro
  • 5006-0961