Läsa på annat sätt

Böcker med storstil

Storstilsböcker är vanliga böcker med större text. De passar för dig som behöver större bokstäver i böckerna. En storstilsbok har mycket större bokstäver och är ibland uppdelad på flera delar eftersom sidantalet ökar.

DAISY-talböcker

DAISY-talböcker är talböcker i CD-ROM format. En DAISY-talbok rymmer upp till 50 timmar ljud. En hel bok får alltså plats på en skiva. Det är lätt att hitta i en DAISY-talbok. Man kan förflytta sig mellan rubriker, bläddra i boken, lägga bokmärken och söka fram en särskild sida. För att läsa DAISY-talböcker behöver man en särskild talboksspelare, mp3-cdspelare, en dator eller DVD-spelare.

Talböcker får lånas av personer som har svårt att läsa böcker med vanlig, tryckt text eller har någon form av funktionsvariation. Talböcker produceras med offentliga medel enligt upphovsrättslagen och kan därför inte lånas av alla. Ljudböcker däremot, ges ut av bokförlagen och är en kommersiell produkt som vänder sig till alla.

På biblioteket har vi både talböcker och ljudböcker.

Legimus - Egen nedladdning

Detta är en tjänst för dig som lånar talböcker, som innebär att du själv kan ladda ned talböcker direkt från MTM:s katalog legimus. Egen nedladdning av talböcker får endast personer som har svårt att läsa böcker med vanlig, tryckt text eller som har någon form av funktionsvariation.

För att få tillgång till tjänsten måste du först boka en tid och sedan komma personligen till biblioteket. Detta för att godkänna ett avtal och få ett nedladdningstillstånd. Bibliotekets personal visar hur du kommer igång och hur du laddar ner talböcker. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman eller så kontaktar du ditt skolbibliotek.

Vill du veta mer eller boka en tid?

Kontakta biblioteket via epost: talbok.bibliotek@vaxjo.se eller via telefon: 0470 - 414 44.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättade klassiker till nyskrivna romaner. De lättlästa böckerna är grupperade i olika nivåer. En lättläst bok har ett tydligt innehåll, språket är konkret och vardagligt utan att bli färglöst. Böckerna är ofta illustrerade, typsnittet är lättläst.

Lättlästa böcker finns både för barn, unga och vuxna.

Det finns både lättlästa faktaböcker och romaner.

På biblioteket kan du få hjälp att hitta en bok som passar dig.

Det är gratis att låna. Men om du inte lämnar tillbaka dina lån i tid får du betala förseningsavgift.

Lånetiden är 28 dagar. Du kan låna om böcker flera gånger.

Äppelhyllan

Äppelhyllan är till för barn och unga som tycker det är svårt att läsa vanliga textböcker. På Äppelhyllan hittar du anpassade böcker för barn och ungdomar. Här finns bland annat talböcker, lättlästa böcker och böcker med TAKK. Mer information får du genom denna länk!

 

Språk

    

   

  • Besöksadress
  • Västra Esplanaden 7
  • 352 31 Växjö
  • Postadress
  • Box 1202
  • 351 12 Växjö
  • Organisationsnummer
  • 212000-0662
  • Bankgiro
  • 5006-0961