Forska på Växjö stadsbibliotek

På Stadsbiblioteket, plan 1 finns Kronobergsrummet med böcker, tidskrifter och datorer med mera. Här kan du sitta ner och både släkt- och hembygdsforska.

Släktforskning

I Kronobergsrummet finns släktforskningslitteratur från handböcker i släktforskningens grunder till de nyaste rönen inom släktforskning med hjälp av DNA. Även böcker inom olika andra ämnen som du som släkt- och hembyggsforskare kan ha nytta av.

Det finns flera tidskrifter inom släktforskare till hemlån med lånetid på 14 dagar, undantag är senaste numret som kan läsas på biblioteket.

Hembygdsforskning - Kronobergssamlingen

Växjö stadsbibliotek har en stor samling lokalt material om orter, platser, personer, företag, föreningar, organisationer, historiska händelser och företeelser i Kronobergs län.

Fjärrlån
Om du är intresserad av lokalhistorisk litteratur från andra delar av landet kan vi beställa fjärrlån.

Databaser och elektroniska resurser för släkt- och hembygdsforskning
I Kronobergsrummet finns tre datorer med internetuppkoppling. Från dessa har du tillgång till släktforskningsdatabasen Arkiv digital, som biblioteket abonnerar på.

Här når du också alla ”fria” databaser och sidor som kan vara av intresse för släkt- och hembygdsforskare såsom Digitalt museum och Riksarkivets Digitala forskarsalen.

I Kronobergsrummet finns också en dator utan Internet. Den innehåller följande databaser:

• Emibas

• Emigranten populär

• Grill - Statistiskt sammandrag af svenska indelningsverket

• KGF-databasen 2016

• Polisunderrättelser 1878-1944

• Rosenberg - Geografiskt-statistiskt handlexikon öfver Sverige

• Smedskivan 7

• Svensk slägtkalender 1885-1888 och Svenska ättartal 1889-1908

• Svenska gods och gårdar, hela landet 1938 -1947

• Sveriges befolkning 1890, 1970, 1990 och 2000

• Sveriges dödbok 1860 – 2017

• Vallonskivan

Bokning av datorer

Under perioden 9/11 - 29/11 är det endast en inloggning per dag á 30 minuter som gäller på datorerna.

Databasdatorn utan internet behöver inte förbokas. Det gör däremot de tre internetdatorerna som kan bokas i perioder upp till 120 minuter. Under samma dag kan du boka max tre sådana pass.

Bokning görs här i Netloan
För detta behöver du lånekort och pinkod.
Här kan du ansöka om lånekort

Bibliotekets personal hjälper också gärna till och bokar.

Mikrofilm
I Kronobergsrummet finns möjlighet att läsa mikrofilmat material på en modern mikrofilmläsare. Från den är det möjligt att skriva ut, mejla kopior eller spara ner till USB.

Mikrofilmsläsaren är ansluten till internetdator NLPC431 och förbokas tillsammans med den.

Beståndet utgörs av mikrofilmade kyrkoarkivalier från Kronobergs län för tiden fram till 1937 samt äldre domböcker, bouppteckningar, militära rullor och mantalslängder.

En del av dessa finns också som tidningslägg och kan läsas på biblioteket.

Utskrifter Det är gratis att låna datorerna men vill du skriva ut kostar det.
Utskrifter från internetdatorerna (431, 432, 433) hämtar och betalar du i receptionen.

Kostnad:
A4 svartvit 3 kr/styck
A3 svartvit 5 kr/styck
A4 färg 5 kr/styck
A3 färg 10 kr/styck
Utskrifter från databasdatorn skrivs ut på skrivare i Kronobergsrummet och betalas i receptionen.

Gårdsarkiv
Stiftsbiblioteket är en avdelning inom Växjö stadsbibliotek och dess ursprung går tillbaka ända till 1600-talet. Här finns bland annat flera gårdsarkiv med anknytning till Kronoberg:

• Handlingar rörande Mölnahults gård, Asa.

• Toftenäsarkivet

• Fylleskogs gård, Ryssby.

• Ugglansryd, Ryssby.

• Stjernviks säteri, Tävelsås.

• Yxkullsund i Göteryd m.fl. gårdar

• Klosters gårdsarkiv, Vena