Kronobergs bokmässa

I år blir inte Kronobergsmässan av som vi är vana att genomföra den. Istället för den traditionella bokmässan erbjuder vi istället tre föreläsningar lördagen den 21 november.

Vi tar in max 45 personer i Galaxen på Växjö stadsbibliotek, och anmälan sker till receptionen på stadsbiblioteket.

Lördag 21/11 - Kronobergsförfattare i Coronans tid

Kl. 10.00
Ord i Kronoberg - en förening som samlar länets författare, poeter, översättare och andra litterärt verksamma – presenterar föreningen och sin verksamhet. Under programpunkten kommer flera medlemmar i föreningen att presentera sig själva, sitt författarskap och göra uppläsningar. Besök gärna föreningen på https://www.facebook.com/ordikronoberg

Kl. 12.00 
Lyssna till ett samtal med Uråsa-bördige Tomas Bannerhed

Vad har kärrhöken i sikte när den kommer seglande över åkrarna en morgon i maj? Är det verkligen Gud som har sånglärkan i ett snöre? Och varför lägger kajorna huvudet på sned som Per Oscarsson?

I sin nya bok skildrar Tomas Bannerhed en vanlig dag i vårsprickningen, från taltrastens första strofer i ottan till morkullans skugglika flykt i skymningen. På sin vandring runt den Mälarö han gjort till sin plats på jorden finner han en myriad av fåglar, växter och människoöden, en naturens mångfald som finns närmare än de flesta stadsbor anar.

”En vacker dag” knyter an till den litterära tradition som odlades av naturprosans mästare under 1900-talets mitt, men tillför den särskilda bannerhedska skärpa som gjort författaren till en framstående naturskildrare av idag. Tomas Bannerhed är författare. Han debuterade 2011 med romanen ”Korparna”, som tilldelades Augustpriset. Därefter har han publicerat fågelprosaboken ”I starens tid” (2015) och romanen ”Lugnet” (2018). Han har även gjort programserien Bannerheds bevingade vänner för Sveriges Radio.

Kl.14.00   
Elin Wägners Väckarklocka till Greta Thunberg

Greta Thunberg tilldelas Elin Wägner-sällskapets väckarklocka 2020
Motivering till priset (Ann-Margreth Willebrand, ordförande i Elin Wägner-sällskapet)
”Väck den värld som sover!” En uppmaning till oss från Elin Wägner och Greta Thunberg (Föredrag av Åse Aronsson, folkhögskolelärare vid S:t Sigfrids folkhögskola) 
”Litteratur, natur och hållbarhet” (Föredrag av Anna Salomonsson, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet)

Presentationer av kronobergsförfattarna visas på skärmar i biblioteket samt via Växjö biblioteks hemsida.

Program Kronobergs bokmässa

Program Kronobergs bokmässa

Språk

    

   

  • Besöksadress
  • Västra Esplanaden 7
  • 352 31 Växjö
  • Postadress
  • Box 1202
  • 351 12 Växjö
  • Organisationsnummer
  • 212000-0662
  • Bankgiro
  • 5006-0961